Reklam

Sedefin belirtileri

Yazar: Karaokem Tarih: 04:11 Kategori: , , , , , , , Yorum: Yorum Yap
Deri Döküntüleri:Kuru, kızarık, keskin sınırlı, genellikle gümüş-sedef renkli pullarla kaplı, kazındığında tabaka tabaka kalkan ve toz gibi beyazlaşan, alttaki zeminde ise küçük kanayan noktacıklar bırakan oluşumlardır.Daha çok gövde, dirsek, diz , kafa derisinde,derinin kat yerlerinde yerleşmişlerdir.
Tırnak Belirtileri: Hastaların yaklaşık yarısında el tırnaklarında daha az bir kısmında ise ayak tırnaklarında toplu iğne başı büyüklüğünde çukurlaşmalar, tırnakta kalınlaşma, sararma görülmektedir.
Kaşıntı
Eklem yerlerinde ağrı ve yanma olabilir.
TANI:
Tanı genellikle derideki lezyonların görülmesi ile konulabilir. Ancak bazen ayırıcı tanı için deriden biyopsi almak, kazıntı materyalinde kültür yapmak gerekebilir.HLA (human leukocyte antigens) antijen kan testi pozitif çıkabilir.
TEDAVİ:
Tedavide öncelikle alevlenmelerin önüne geçilmeye çalışılır. Hasta hastalığının sügen olduğu konusunda bilinçlendirilir. Hastanın derisinin kuruması engellenmelidir. Bu amaçla deriyi nemlendirici bir takım losyonlar kullanılabilir.Ayrıca D3 vitamini türevleri ve kortizonlu pomatlar kullanılmaktadır.
Fototerapi denilen güneş ışığı veren özel lambalar ile tedavi de yararlı olabilmektedir.Ayrıca bazı kanser ilaçları da tedavide iyi sonuçlar verebilmektedir.
HASTALIĞIN GİDİŞİ:
Sedef hastalığı uygun tedavi ile kontrol edilebilen ancak ömür boyu sürerek yaşam kalitesini etkileyen bir hastalıktır. Genellikle vücudun diğer sistemlerini olumsuz etkilemez.
KORUNMA:
Bilinen bir korunma yolu yoktur.Herhangi bir diyet önerilemez. Cildi zedeleyecek etkenlerden ve stresten kaçınmak gerekir.

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder